VERF - VERFTIPS


Donkere kleuren

Donkere kleuren (dekkend systeem) absorberen de lichtstralen wat grote temperatuursschommelingen veroorzaakt waardoor donkere kleuren een kortere levensduur hebben als lichte kleuren die het zonlicht reflecteren.

Transparant

Een geheel transparante laag is minder sterk dan een licht gekleurde laag zoals grenen. Hoe meer pigment hoe sterker.

Vernis

Vernis is een harde laag die buiten, in een omgeving waar zon en regen vrij spel hebben, veel te verduren heeft en op den duur gaat barsten. Het is voor dergelijke oppervlakten verstandiger om een transparante veredelde beits toe te passen.

UV-straling

UV-straling verkorten de levensduur van het lakwerk. Houtwerk aan de zonzijde van een woning heeft daarom meer te lijden. Het beste voorziet u deze zijde van uw huis van een extra verflaag.

Liggende delen

De liggende delen van het houtwerk hebben ook meer te lijden dan de staande i.v.m. vocht.

Kanten van houtwerk

De kanten worden bij houtwerk vaak van een schralere verflaag voorzien omdat ze te scherp zijn om een goed hechtoppervlak te creëren. Schuur ze daarom rond af of gebruik een high solid verf die een betere kantendekking heeft.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden voor/ tijdens/ na het aanbrengen van de verf zijn mede bepalend voor de levensduur en een strak eindresultaat van de verflaag. Fel zonlicht kan blaasjes veroorzaken. Bij een hoge luchtvochtigheid kan een verse verflaag mat slaan of traag drogen. Bij een hoge temperatuur droogt de verf snel en is moeilijk te verdelen en vloeit niet goed meer.

Kwasten

Haaruitval voorkomen: Kwast voor het gebruik over een stuk schuurpapier strijken en uitkloppen.
Haren soepeler maken: Kwast enkele minuten voor gebruik in terpentine zetten (bij verf op terpentinebasis).
MEEST GESTELDE VRAGEN (Frequently KWAST Questions)


Mag ik nog terpentine-gedragen lakken gebruiken ?

De doe-het-zelver mag nog terpentine gedragen lakken gebruiken. De professionele schilder mag binnenshuis alleen nog watergedragen lakken toepassen.

Hoe is de kwaliteit van water-gedragen verven ?

De duurzaamheid en slijtvastheid liggen gelijk aan terpentine-gedragen lakken. Bij het verwerken van de lak dient u er rekening mee te houden dat de lak na enkele minuten al aangedroogd is. De verwerkingstijd is dus beduidend korter. De snelle droging heeft als voordeel dat u snel een tweede laag kunt zetten. Een ander voordeel is dat de verf geurarm is.
Deze lakken blijven in ontwikkeling.

Hoe bewaar ik verf ?

Door deze in een blik/ pot met weinig lucht op een koele plek, waar deze echter niet kan bevriezen, te bewaren. Giet een kleine hoeveelheid verf dus over in een kleinere pot.

Waarom ontvetten ?

Ontvetten is nodig opdat de verf niet van het oppervlak glijdt.
Het zorgt ervoor dat de verf überhaupt kan gaan hechten.
Ontvet liever met een speciale verfreiniger als met ammoniak.

Waarom schuren ?

Schuren is nodig om de mechanische hechting van een oppervlak te verkrijgen.
Het oppervlak wordt door het opruwen vergroot waardoor de verf meer `grip` krijgt. Scherpe hoeken rond afschuren, zodat de verf beter blijft staan. Voor schuren van ondergronden en grondlagen grover schuurpapier gebruiken dan bij aflakken. Tussen elke laag schuren en schuurstof afnemen met b.v. stoffertje of kleefdoek

Eerst ontvetten, dan schuren of andersom ?

Eerst ontvetten, dan schuren. Omdat in omgekeerde volgorde het vet als het ware dieper ingeschuurd wordt.

Wanneer gronden ?

Kaal/ onbehandeld materiaal moet eerst gegrond worden met een voor het oppervlakte geschikte primer/ grondverf.
Indien de bestaande kleur veel lichter of donkerder is als de nieuw aan te brengen laag zorgt een tussenliggende grondkleur voor een betere dekking.

behang gordijnen zonwering interieurstickers vloerbedekking advies aan huis Van Doorn adresgegevens webwinkel